FAQ

Wat kan ik concreet verwachten op een Sunday Assembly?  Kort: een wetenschappelijke en/of inspirerende lezing, live-muziek van de de Ameezingband, comedy, stilte, een voorlezing, persoonlijke verhalen, gesprekken, vrijwilligerswerk & taart  Lang: De presentatoren of andere organisatoren geven u zenuwachtig een hand. U kletst wat met andere bezoekers en stalt uw zelfgebakken taart uit. U zoekt een stoel & gaat er op zitten. De Samblettes zingen meerstemming de bijeenkomst in. De presentatoren blijken Ewout Jansen (cabaretier/iets onbegrijpelijks), Revka Bijl (schrijfster) of Yinske Silva (zangeres/presentatie coach) te zijn. Ze praten het programma persoonlijk aan elkaar, hebben soms last van humor & openen de bijeenkomst. Ze introduceren het thema & vragen opeens of u wilt gaan staan. De Ameezingband begint een poplied te spelen; de teksten staan op het scherm. U wordt uitgenodigd om “filosofisch te speeddaten” en daarna om mee te zingen. Een van ons (misschien bent u het wel zelf) introduceert een kort (boek)fragment dat raakt aan het thema & leest dit voor. Een schrijver, wetenschapper of een ervaringsdeskundige vertelt ongeveer 15 minuten iets waar de bijeenkomst inhoudelijk omheen is gezet. Zo sprak Sander Bais (hoogleraar / super opa) over ‘kantelpunten in de natuurwetenschap’ en de hippe Astrid Willems over ‘flexibiliteit’. Een bezoeker vertelt vervolgens iets over zijn eigen ervaring of indruk van het onderwerp. Een “storyteller” van Mezrab vertelt u een verhaal. Er is een kort moment van reflectie met Marieke Eyskoot. Na dit moment van bezinning is er een moment van geld & gaat de pet rond, terwijl er vrolijk wordt gekletst of inhoudelijk wordt gepraat over het thema. Een gast komt vertellen over een mooi vrijwilligersproject en u wordt subtiel aangemoedigd ook eens iets te doen. U zingt & danst op het laatste nummer. Vervolgens is er taart & getafel.

Screen Shot 2016-09-22 at 17.52.03

Welke vaste onderdelen kan ik verwachten?

 • Meezingen met de Ameezingband
 • Comedy en presentatie door Ewout Jansen &  Revka Bijl  of Yinske Silva
 • Filosofisch speeddaten
 • Een wetenschappelijke lezing (bijvoorbeeld met Adam Cohen of Jan van Hooff)
 • Een kunstlezing
 • Een verhaal van een storyteller van Mezrab
 • Een persoonlijk verhaal door een vaste bezoeker
 • Reflectie met onze eigen “Meditatie” Marieke
 • Een korte pitch/presentatie over vrijwilligerswerk
 • Taart meegebracht door bezoekers

Wanneer is het?  Sunday Assembly 1 #Het leven (een powerpoint) met Michiel Lieuwma (3 september) Sunday Assembly 2 #Praten met Marc van Oostendorp (1 oktober) Sunday Assembly 3 #Onderwijs met Youssef El Bouhassani (5 november) Sunday Assembly 4 #Mooie moleculen met Jan van Maarseveen (3 december) Elke eerste zondag van de maand. Altijd om 11.00 uur. (10.30 uur gaan de deuren open). De bijeenkomst duurt officieel een uurtje, maar loopt meestal wat uit.

Waarom gebruiken jullie de term Atheisten Kerk? De term “atheïsten kerk” is iets dat snel is gaan rondzingen in de media. Het leek een korte en bondige manier om uit te leggen wat het is (en het heeft zeker geholpen PR te krijgen, die broodnodig was voor het van de grond krijgen van het project).  De vorm van de bijeenkomsten heeft soms wat weg van een niet-religieuze kerkdienst, maar daar hoeft niemand atheïstisch voor te zijn of te worden. De bijeenkomsten gaan bijvoorbeeld over de hersenen of over het heelal; maar niet over geloof of ongeloof. God staat bij onze bijeenkomsten niet op het menu, maar dat betekent niet dat het bezoek of de organisatie ongelovig is. Vergelijk het met een vegetarisch restaurant waar vleeseters welkom zijn.

Is Sunday Assembly alleen voor atheïsten? Absoluut niet. In ons manifest staat dat we zelf niet doen aan bovennatuurlijk tijdens de bijeenkomsten, maar we niet zeggen dat het verkeerd is om daar wel aan te doen. Een van de unieke dingen aan Sunday Assembly is dat we “radicaal inclusief” zijn, wat ons in staat stelt het leven samen te vieren ongeacht geloofsovertuiging. De assembly’s gaan over het thema van de lezing en niet over bovennatuurlijke zaken.

Is Sunday Assembly iets voor mij? Alleen jij kunt die vraag beantwoorden.  Vind je het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten? Zou je willen dat er een gemeenschap is van leuke like-minded mensen? Dan ja! Wil je graag een manier vinden om je ideeën over hoe slecht religie is te verspreiden? Wil je de wereld laten weten dat jij altijd gelijk hebt en alles en iedereen het mis heeft? Dan is Sunday Assembly waarschijnlijk niet iets voor jou.

Mogen we in Sunday Assembly anti-theïstisch zijn? Er zijn zoveel gave aspecten aan het leven. Sterren, chocola, taart, liefde, dromen, tunnels, Griekse mythologie, om maar een paar dingen te noemen. Sunday Assembly gaat om de dingen die we allemaal kunnen delen. In feite praten we liever over de dingen waar we wel in geloven dan over de dingen waar we niet in geloven. Door een anti-theïstische houding aan te nemen, sluit je een hoop mensen uit die zichzelf niet als atheïst zien. Er bestaan talloze clubs speciaal voor die hard atheïsten. Dit is een viering waar je je religieuze grootmoeder naar toe kan nemen. We offeren geen baby’s.

Kunnen we Sunday Assembly gebruiken als een middel om atheïstische/humanistische ideeën te bediscussiëren of presenteren? Vraag jezelf af waarom je dat zou willen doen. Is het iets wat je ergens anders kunt doen? Zal het mensen vervreemden? Presenteert de spreker interessante ideeën of legt hij of zij uit waarom anderen het mis hebben en hij of zij gelijk? Opnieuw voelen dat er zoveel te vieren is in het leven of een tien minuten durend praatje over mindfulness of hoe je je huis voorziet van stroom met slechts een aardappel is veel meer Sunday Assembly dan een *gaap* uiteenzetting over atheïsme.

Hoeveel kost het? We vragen geen entree. Er is gratis taart. We houden wel  een collecte. Als u iets drinkt of eet in de locatie helpt u ons ook de kosten zo laag mogelijk te houden; omdat we proberen de locaties alleen wat omzet te beloven. Het project draait verder volledig op vrijwilligers

Waar gaat/ging het over?  In ons eerste seizoen in Utrecht ondermeer: presteren met Jeroen van Baar, flexibiliteit met Astrid Willems, kantelpunten in de natuurwetenschap met Sander Bais, robotisering met Pim Haselage, mentale fitness met Kasper van der Meulen, improviseren met Freek Zwanenberg. Een indruk van de thema’s in Amsterdam:

 • 15 januari Sunday Assembly #5 Versieren #Versieren. Na de kerstboom is het nu onze beurt! Hoe versier je iemand? Maar eigenlijk nog belangrijker; hoe geef je een ander een goed gevoel over zichzelf? Hoe kom je met iemand in contact en nader tot elkaar? Met de beruchte flirtcoach van de Flirtcompany Esther Popelier.
 • 18 december Sunday Assembly #4 Crimineel. Brave burger of crimineel? Zijn er slechte of goede mensen aan te wijzen? Maakt crimineel gedrag iemand tot een ‘slecht’ mens? En in hoeverre is dat gedrag al voorgeprogrammeerd in ons brein? Met Frank Jonker van de VU. 
 • 20 november Sunday Assembly #3 Thuis Hoe maak je een thuis? Wat betekent het om thuis te zijn en wat zijn de eigenschappen van thuis? Maken dieren ook een thuis? Met Primatoloog Jan van Hooff emiritus hoogleraar ethologie en socio-ecologie aan de Universiteit van Utrecht.
 • 16 oktober Sunday Assembly #2 Stressvrij Je kan na een werkdag tevreden zijn over alle dingen die je niet gedaan hebt. Echt waar met time-management coach Kees da Silva
 • 11 september Sunday Assembly #1 Breinbreker Neurobioloog Esther van Duin danst onze hersenhelften heen en weer en leert ons over het brein, burn-outs en de ontwikkeling van de hersenen.

What about not understanding the Dutch language? The events are mainly in Dutch but English speakers that would like to contemplate our strange language can seek out Lawrence Jacobs and join his whatsappgroup that offers a live translation/interpretation of the event.

Wie organiseert de Sunday Assembly? In Amsterdam bestaat het team uit:  Yinske Silva, Revka BijlMichelle KnijffEwout Jansen, Lisa Verhaeghe de Naeyer, Marieke Eyskoot, Renée Reijnders,. De Sunday Assembly staat onder het zakelijk toezicht van stichting Cultuurbord. Zie www.cultuurbord.nl. 15218283_10209499735704260_1086288240_n

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *